Αλποχώρι

Το Αλποχώρι είναι αμφιθεατρικά χτισμένο, καταπράσινο μέσα σε πλατάνια, καρυδιές, καστανιές και έλατα. Από πολλά σπίτια του χωριού βλέπει κανείς τον Κορινθιακό κόλπο και όταν ο καιρός είναι καθαρός είναι ορατή και η Αχαΐα προς την περιοχή του Άραξου. Στη θέση Αη Γιώργης  υπάρχουν πολλά αρχαία πήλινα ευρήματα. Στη ίδια περιοχή υπάρχει ένα δάσος με οξυές και βελανιδιές. 

Η προέλευση του ονόματος του χωριού έχει δυο διαφορετικές εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή αναφέρει ότι το πήρε από καταδιωκόμενους Σουλιώτες των Τούρκων που ίδρυσαν τον οικισμό και του έδωσαν το όνομα του χωριού τους, αφού και σήμερα Αλεποχώρι υπάρχει στην περιοχή του Σουλίου. Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι επί τουρκοκρατίας η περιοχή, με πολλά νερά, καλλιεργείτο με κηπευτικά και ανήκε στον Τούρκο αξιωματούχο του Λιδωρικίου Αχμέτ Αλή και την ονόμαζαν Αλή – Μποχώρ (κήπος του Αλή) = Αλημποχώρ, Αλουποχώρ, Αλποχώρι.

Πόλος έλξης εναλλακτικού τουρισμού με πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές που έχουν κατάλληλα σημανθεί, όπου πολλοί ορειβατικοί σύλλογοι επισκέπτονται το χωριό και φιλοξενούνται στους δυο υπέροχους παραδοσιακούς ξενώνες.

 Ιδιαίτερα ενεργή η συμμετοχή του συλλόγου αλλά και των χωριανών κρατούν ζωντανό το χωριό, με πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Ο σύλλογος έχει καθιερώσει δυο γιορτές το χρόνο, η μια είναι η «Γιορτή του τσίπουρου» το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και η δεύτερη «Η γιορτή του μοσχαριού» την Κυριακή πριν την γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Επίσης πραγματοποιούνται πανηγύρια, γλέντια και ημερίδες από ειδικούς σε διάφορα θέματα. Μια επίσκεψη θα επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω.