Ανθήλη

Η Ανθήλη βρίσκεται στον κάμπο της Λαμίας, δυτικά από τις εκβολές του Σπερχειού ποταμού στον Μαλιακό κόλπο. 

Η πολιτική ιστορία των Ελλήνων αρχίζει στην αρχαία κώμη Ανθήλη. Η γέννηση του θεσμού της Αμφικτυονίας αρχικά μεριμνούσε για την τέλεση της γιορτής της θεάς Δήμητρας (υπάρχουν κατάλοιπα του Ιερού της Πυλαίας ή Αμφικτυονίας Δήμητρας), την προστασία και την επιμέλεια των ιερών χώρων, πρώτα της Ανθήλης και ύστερα και των Δελφών, αποφάσιζε για την ανέγερση νέων ναών, φύλασσε τους θησαυρούς και τα αναθήματα, προέδρευε στα «Πύθια», ενώ ταυτόχρονα μεριμνούσε για τη φρούρηση των Στενών των Θερμοπυλών, επέβλεπε τις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Αμφικτυονίας, χωρίς να προσβάλλει τα ήθη και τους νόμους τους και είχε το δικαίωμα να τιμωρήσει τους παραβάτες, τους απείθαρχους, «ιερόσυλους» και να κηρύξει εναντίον τους Ιερό πόλεμο.

Ως οικισμός αναφέρεται από την εποχή της τουρκοκρατίας με την ονομασία Ιμίρμπεης και με το ίδιο όνομα το 1835 προσαρτάται στον τότε δήμο Λαμιέων. Το 1927 μετονομάστηκε επίσημα σε Ανθήλη.

Το Δέλτα του Σπερχειού το οποίο εκτείνεται και στην περιοχή της Ανθήλης, είναι σημαντικός υδροβιότοπος, χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura. Το μεγαλύτερο τμήμα του είναι καλλιεργήσιμη γη -ορυζοκαλλιέργειες- ενώ στον υδροβιότοπο φιλοξενείται πλούσια ορνιθοπανίδα.

Πηγές: Δήμος Λαμιέων