Αποστολιάς

Το χωριό Αποστολιάς (παλαιότερα Κάτω Κάνιανη) βρίσκεται στους πρόποδες της Οίτης βορειοδυτικά της Γραβιάς και σε υψόμετρο 520 μ. Ο οικισμός δημιουργήθηκε περί το 1830 και ουσιαστικά απετέλεσε επέκταση του οικισμού Άνω Κάνιανη (σημερινό Οινοχώρι). Αναπτύχθηκε με την προσέλευση πολλών κατοίκων από διάφορες περιοχές, όπως π.χ. από την Ήπειρο (περιοχή του Σουλίου), εξ ου και το επίθετο Σόλιας αρκετών κατοίκων.

Αποστολιάς ονομάστηκε -κατ΄ορισμένους- από τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Στον ίδιο Ιερό Ναό οφείλεται και η ονομασία του χειμάρρου «Αποστολιάς» που διέρχεται έξω και κάτω από το χωριό. Όμως μετά από έρευνα προέκυψε ότι ο χείμαρρος με το όνομα «Αποστολιάς» έλαβε το όνομα αυτό από τα δύο αδέρφια του Αποστόλη και του Ηλία (αγνώστου μέχρι στιγμής επιθέτου), οι οποίοι διατηρούσαν και εκμεταλλεύονταν το πλέον κομβικό και αξιόλογο χάνι της περιοχής. 

Παλιότερα, οι κάτοικοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία χοίρων και αιγοπροβάτων και επίσης με την καλλιέργεια σιτηρών. Αργότερα πολλοί βρήκαν εργασία στα μεταλλεία βωξίτη στη Γκιώνα. 

Το χωριό γιορτάζει στις 30 Ιουνίου, των Αγίων Αποστόλων, στον ομώνυμο ναό.

Στις 8 Σεπτεμβρίου συνεορτάζει με τους κατοίκους του Οινοχωρίου και των Καστελλίων στο εξωκλήσι «Γέννησις της Θεοτόκου» που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Αι-Βασίλης.

Πηγή: Wikipedia