Η μεγάλη διαδρομή 100 μιλίων (162 χλμ)

Η μεγάλη Διαδρομή

Ο πρώτος αγώνας ασφάλτου εκατό μιλίων (162 χλμ.) στην Ελλάδα

Απόσταση: 100 μίλια (162 χλμ.)

Θετική υψομετρική: +5.000 μ.

Μια πανέμορφη διαδρομή που θα γοητεύσει τους δρομείς με τα δάση, τους ορεινούς όγκους (Βαρδούσια, Γκιώνα, Οίτη και Καλλίδρομο) και την Λίμνη του Μόρνου!

https://tracedetrail.fr/en/trace/trace/134567

Η εκκίνηση θα δοθεί στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου όπου μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος. Στις 14:00 του Σαββάτου οι αθλητές θα ξεκινήσουν ανηφορίζοντας προς το ιστορικό χωριό της Αρτοτίνας όπου θα φτάσουν μετά από 4,5 χλμ. (υψόμετρο 1.120 μ). Η συνέχεια είναι επίσης ανηφορική μέχρι το 13 χλμ. (υψόμετρο 1.490 μ.) αλλά τα ελατοδάση των Βαρδουσίων κάνουν την διαδρομή απολαυστική. 

Συνεχόμενη κατηφόρα θα οδηγήσει στο χωριό Πενταγιοί (24,5 χλμ. & υψόμετρο 910 μ.). Μια δεύτερη πιο μικρή ανηφόρα ανεβάζει στα 1.100 μ. και έπειτα ξεκινά συνεχόμενη κατηφόρα. Στο χωριό Κόκκινο (38 χλμ., υψόμετρο 840 μ.) υπάρχει κεντρικός σταθμός με γεύμα και drop bag (όριο αποκλεισμού 04:45 ώρες).

Η κατηφόρα συνεχίζει μέχρι την Λίμνη του Μόρνου. Η διαδρομή ακολουθεί την κοίτη της δυτικά σε ασφάλτινο δρόμο απίστευτης ομορφιάς! Φτάνοντας στο φράγμα οι δρομείς θα το διασχίσουν και θα κινηθούν με ανατολική κατεύθυνση κυκλώνοντας ουσιαστικά με μικρές ήπιες κλίσεις. Κάνοντας το γύρο της λίμνης θα φτάσουν στο ιστορικό Λιδωρίκι. Αποτελεί κεντρικό σταθμό στο 70 χλμ. (υψόμετρο 530 μ.) όπου παρέχονται όλες οι ανέσεις στους αθλητές και φυσικά γεύμα (όριο αποκλεισμού 10:30 ώρες).

Από εδώ η διαδρομή θα έχει πλέον βόρεια κατεύθυνση και θα κινηθεί ανάμεσα στην Γκιώνα και τα Βαρδούσια. Οι δρομείς θα τρέχουν έχοντας αριστερά τους για λίγο ακόμα την λίμνη και φανταστική θέα των κορυφογραμμών. Ανηφορίζοντας θα περάσουν δίπλα από την μεγαλύτερη κάθετη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων -1.100 μ.  (Πλάκα Συκιάς, Γκιώνα). 

Μετά το χωριό Στρώμη 98 χλμ. υψόμετρο 800 μ. (όριο αποκλεισμού 15:15 ώρες) αρχίζει η πιο απότομη ανηφόρα. Μετά από 6 χλμ. οδηγεί στην θέση Βρύζες (Καταφύγιο Οίτη, υψόμετρο 1.250 μ.), ένα διάσελο μεταξύ Οίτης και Γκιώνας. Σε άλλα 6,5 κατηφορικά χιλιόμετρα είναι ο κεντρικός σταθμός της Παύλιανης (111,5 χλμ).

Το ελατόδασος σύντομα δίνει την «σκυτάλη» στα δρυοδάση της Οίτης και του Καλλιδρόμου. Μετά το χωριό Σκαμνός (όριο αποκλεισμού 20:30 ώρες) η θέα προς το κάμπο του Σπερχειού ποταμού και το Μαλιακό κόλπο είναι εκπληκτική. Παρατεταμένη κατηφόρα οδηγεί στον τελευταίο κεντρικό σταθμό Ηράκλειας, στα  144 χλμ. με υψόμετρο 30 μ (όριο αποκλεισμού 23:30 ώρες).

Επίπεδη πια η διαδρομή θα οδηγήσει τους αθλητές στην περιοχή της Μάχης της Αλαμάνας  όπου είναι και το μνημείο του Αθανασίου Διάκου στο 150ο χλμ., πολύ κοντά και στο χώρο μάχης των Θερμοπυλών. Η «ενεργειακή» αυτή περιοχή θα δώσει την απαραίτητη δύναμη στους δρομείς για τα τελευταία 12 χιλιόμετρα  μέχρι το κέντρο της Λαμίας όπου στο κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου (πεζόδρομος) θα γίνει ο τερματισμός!