Η οροσειρά της Οίτης

Η Οίτη, βουνό της Στερεάς Ελλάδας, καταλαμβάνει τμήμα των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας. Η Οίτη συνδέεται στα νότια με την Γκιώνα, δυτικά με τα Βαρδούσια και ανατολικά με το Καλλίδρομο ενώ το όριο της στα βόρεια είναι η κοιλάδα του Σπερχειού. Στις πλαγιές της σχηματίζονται πολλά υδάτινα ρεύματα. Από την Οίτη πηγάζουν ο Μόρνος και ο Γοργοπόταμος. Σημαντικά χωριά στις πλαγιές και στους πρόποδες της Οίτης είναι η Παύλιανη, η Υπάτη και το Μαυρολιθάρι.

Η ψηλότερη κορυφή της, ο Πύργος, έχει υψόμετρο 2.152 μέτρα.

Άλλες κορυφές της Οίτης είναι το Γρεβενό (2.114 μ.), ορατό από τη Λαμία και την κοιλάδα του Σπερχειού, το Σέμπι (2.091 μ.), η Αλύκαινα ή Αλουμπόραχη (2.052 μ.) και τα Δύο Βουνά (1.615 μ.).

Έχει έκταση 7.000 εκτάρια από τα όποια τα 3.370 αποτελούν τον πυρήνα και τα υπόλοιπα 3.630 την περιφερειακή ζώνη. Τα όρια του Εθνικού Δρυμού Οίτης συμπίπτουν με τα όρια της περιοχής του δικτύου Natura με ονομασία “Εθνικός Δρυμός Οίτης” και με κωδικό GR2440004, που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ.

Η περιοχή της Οίτης είναι ανακηρυγμένος Εθνικός Δρυμός και είναι από τους ομορφότερους της Ελλάδας. 

https://web.archive.org/web/20120405013102/http://www.minagric.gr/greek/agro_pol/dasika/drymoi/Oiti.htm

Είναι κατάφυτη από έλατα που ανήκουν στο είδος της κεφαλληνιακής ελάτης. Επίσης υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από πλατύφυλλα, όπως πλατάνια, σφενδάμια, προύνοι, ιτιές κλπ. Στην βόρεια πλευρά του βουνού συναντάται και μία μικρή συστάδα από μαυρόπευκα, είδος αρκετά σπάνιο για την νότια Ελλάδα. Σε χαμηλότερα υψόμετρα υπάρχουν πυκνοί θαμνώνες από σκληρόφυλλα είδη, όπως πουρνάρι, αριά, κουμαριά, πικροδάφνη κλπ. ενώ σε μεγάλα υψόμετρα υπάρχει πλούσια υποαλπική βλάστηση. Φυλλοβόλες βελανιδιές συναντώνται σε υψόμετρο γύρω στα 800 μέτρα. Η πανίδα της Οίτης είναι πλούσια και περιλαμβάνει ευρέως διαδεδομένα είδη, καθώς και μικρούς πληθυσμούς λύκου, αγριόγιδου και ζαρκαδιού. Από το 2003 αναφέρεται η σποραδική παρουσία αρκούδας. Η ορνιθοπανίδα της Οίτης περιλαμβάνει δασικά είδη. Στην Οίτη στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού υπάρχει καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου Λαμίας.

Ιστορία-Μυθολογία

Κατά τη μυθολογία, σε μια κορυφή της Οίτης, που λέγεται «Πυρά», κάηκε σε μεγάλη φωτιά («πυρά») ο Ηρακλής, για να γλιτώσει από τον χιτώνα της Δηιάνειρας. Η Οίτη, γνωστή και ως βουνό του Ηρακλή, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον μυθικό ήρωα. Σε ένα μικρό ύψωμα, στην είσοδο του οροπεδίου της Καταβόθρας, σώζονται ερείπια αρχαίου ναού που είχε φτιαχτεί προς τιμή του. Στη θέση αυτή, που ονομάζεται «Πυρά Ηρακλέους», σύμφωνα με τη μυθολογία, έπεσε στις φλόγες για να λυτρωθεί από τους αφόρητους πόνους ο Ηρακλής, στην προσπάθειά του να ελευθερωθεί από το δηλητηριασμένο με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου χιτώνα, που του είχε στείλει να φορέσει η γυναίκα του Δηιάνειρα. Την πυρά για να καεί ο Ηρακλής άναψε ο Φιλοκτήτης, στον οποίον χάρισε το τόξο και τα βέλη του για να τον ευχαριστήσει. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας τύλιξε τον Ηρακλή στα σύννεφα και τον ανέβασε στον Όλυμπο, όπου παντρεύτηκε την όμορφη Ήβη, την θεά της Νιότης.

Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ο Δίας έριξε τον κεραυνό του και στο σημείο που έπεσε, ανέβλυσε ο ποταμός Γοργοπόταμος (αρχαίος Δύρας) για να δροσίσει τον καιγόμενο ήρωα. Πράγματι, από το οροπέδιο της Καταβόθρας, με το εντυπωσιακό ομώνυμο σπηλαιοβάραθρο, λέγεται ότι πηγάζει ο Γοργοπόταμος από τον οποίο υδροδοτείται η πόλη της Λαμίας

Κατά την αρχαιότητα στα νότια της Οίτης βρισκόταν η αρχαία Δωρίδα ενώ στην βόρεια πλευρά της ζούσαν οι Οιταίοι, οι Αινιάνες και οι Μαλιείς.

Οι δρομείς περνούν από το διάσελο ανάμεσα στην Γκιώνα και την Οίτη, όπου  βρίσκεται το “Καταφύγιο Οίτη”.

https://www.katafygio-oiti.gr/ (Νομίζω αξίζει να το προβάλλουμε…)

Tο Kαταφύγιο Οίτη βρίσκεται σε ένα καταπράσινο διάσελο σε υψόμετρο 1.240 μέτρων, μόλις 50 χιλιόμετρα από την Λαμία και 200 από την Αθήνα  Από το 2007, καθημερινά από το πρωί , προσφέρει στους φίλους και τους επισκέπτες του αξέχαστες στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης στο ζεστό σαλόνι, αλλά και δράσης και περιπέτειας στη φύση και τα παρθένα δάση της περιοχή. Το χειμώνα αποτελεί ορμητήριο για Ορειβασία σε συνδυασμό με ορειβατικό σκι και freeride snowboard, εκδρομές με snowmobile και Cat Ski.  Τους υπόλοιπες εποχές προσφέρεται για Πεζοπορία και ποδήλατο βουνού. 

Το Καταφύγιο Οίτη διαθέτει ένα Πάρκο Περιπέτειας που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Έχει σχεδιαστεί με στόχο να γεμίσει ευχάριστα το χρόνο των επισκεπτών με μια σειρά δραστηριοτήτων με διάφορα επίπεδα δυσκολίας, στις οποίες δοκιμάζονται οι δεξιότητες και το θάρρος με κλιμάκωση της δοκιμασίας από απλή αναρρίχηση στο ραπελ και το flying fox.

H επίβλεψη και ο εξοπλισμός είναι της Nature in action.

Πηγή: https://itravelling.gr/

(πηγή: TopGuide)

(πηγή: TopGuide)