Λαμία

Η πόλη της Λαμίας  βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Όθρυς, κοντά στον Σπερχειό. Μέσω αυτής διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος Α1, ο οποίος ενώνει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη.

Με τον νόμο «Καλλικράτης», που θεσπίστηκε με το πέρας των Δημοτικών Εκλογών του 2010, η Λαμία παρέμεινε ως έδρα του διευρυμένου πλέον Δήμου Λαμιέων.

Κατά τη μυθολογία, η Λαμία χτίστηκε απ’ το Λάμο, το γιο του Ηρακλή και Ομφάλης. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, χτίστηκε απ’ τη Λαμία, τη Βασίλισσα των Τραχινίων, θυγατέρα του Ποσειδώνα.

Η λέξη Λαμία ετυμολογικά συγγενεύει με το «λαιμός» ή «λάμος», που σημαίνει χάσμα, βάραθρο ή και αχόρταγος, λαίμαργος. Γνωστό πως μέσα από την πόλη, στη βορειανατολική πλευρά της Πλατείας Λαού, περνούσε μεγάλο και βαθύ ρέμα. Άλλωστε, και τα πλατάνια της είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η Λαμία να ονομάστηκε έτσι από τούτο το ρέμα και τις πολλές της λάμιες που ζούσαν κείνα τα χρόνια στην πυκνή της βλάστηση. 

Σήμερα η Λαμία διαθέτει από το παρελθόν της σημαντικά μνημεία, ενώ πλέον κινείται στις καθημερινές ασχολίες των κατοίκων της. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Φθιώτιδας, το Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Άγαλμα Αθανασίου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία, το κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου, η Εκκλησία «Αρχοντική» και πολλά άλλα μνημεία, αποτελούν εξαιρετικής σημασίας επισκέψιμα σημεία.

Σε συνδυασμό με την τοπική φιλοξενία αλλά και τα ποιοτικά ρουμελιώτικα εδέσματα, η περιήγηση στην πόλη της Λαμίας αποτελεί πραγματική εμπειρία.

Πηγή: Δήμος Λαμιέων