Κανονισμοί Συμμετοχής

Η δήλωση συμμετοχής στον αγώνα προϋποθέτει πλήρη αποδοχή των κανονισμών.

Οι αθλητές που θα αγωνιστούν θα πρέπει να κατανοούν ότι κινούνται σε ορεινό περιβάλλον με ότι συνεπάγεται αυτό (π.χ. είναι εκτεθειμένοι στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη ημέρα του αγώνα κτλ). Ο αγώνας είναι πολύ μεγάλης διάρκειας και άρα απαιτείται σωματή και ψυχική υγεία για να αντεπεξέλθουν σε μια τόσο δύσκολη προσπάθεια, αλλά και ανάλογη προπονητική προετοιμασία. Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η διαδρομή ακολουθεί ασφάλτινους επαρχιακούς δρόμους με ελάχιστη κίνηση αυτοκινήτων όμως απαιτείται η προσοχή των δρομέων να είναι αυξημένη, ειδικά της νυχτερινές ώρες. 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Το κόστος συμμετοχής είναι 30€. Σε αυτό περιλαμβάνονται: 1) συμμετοχή στο pasta party (πριν τον αγώνα), 2) τροφοδοσία στους ΣΤΑΝ, 3) γιλέκο τρεξίματος επώνυμης εταιρείας με το λογότυπο του αγώνα, 4) μετάλλιο, 5) συμμετοχή στην εκδήλωση απονομών με γεύμα και 6) δωρεάν διαμονή την παραμονή του αγώνα. Για να επικυρωθεί η δήλωση συμμετοχής πρέπει να γίνει κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
Δικαιούχος: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΟΤΙΝΩΝ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ
IBAN: GR3301101570000015729602225

μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες και να αναφέρεται το όνομα του αθλητή. 

Αθλητής/τρια που δηλώσει συμμετοχή και δεν προσέλθει στον αγώνα δε δικαιούται επιστροφής χρημάτων.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  1. Δεκτοί γίνονται αθλητές άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 και άνω. 
  2. Έγκυρη θεωρείται η συμμετοχή η οποία έχει τακτοποιηθεί οικονομικά. 
  3. Για να γίνει δεκτή η συμμετοχή στον αγώνα εκατό μυλίων (160χλμ) πρέπει ο αθλητής τα τρία τελευταία χρόνια να έχει τερματίσει τουλάχιστον δύο αγώνες εντός των ορίων των διοργανωτών:
    • Αγώνα δρόμου 60χλμ 
    • Αγώνα βουνού 50χλμ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι κατηγορίες για τους άνδρες αλλά και τις γυναίκες είναι οι εξής:
18-39 ετών
40-54 ετών
55+

Κατηγορία θα υπάρχει εφόσον δηλωθούν 6 αθλητές.
Θα γίνουν βραβεύσεις στους τρεις (3) πρώτους ανά κατηγορία με ειδική πλακέτα και δώρα με τοπικά παραδοσιακά προιόντα 

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Η πρώτη διοργάνωση  ορίζεται για το 2021 και από τότε θα συνεχίζεται ανελλιπώς κάθε χρόνο.


ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΓΩΝΑ

Περιγράφεται επακριβώς στην κατηγορία «ΔΙΑΔΡΟΜΗ». Η απόσταση είναι αυτή των 100 μιλιων (160χλμ) με υψομετρική διαφορά +5200μ. Η εκκίνηση δίνεται το Σάββατο το μεσημέρι (14:00) από το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Ο τερματισμός γίνεται στο κέντρο της Λαμίας στο μνημείο (Κενοτάφιο) του Αθανασίου Διάκου.

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ

Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν στο ακέραιο τους κανονισμούς που περιγράφονται παρακάτω. Είναι επίσης υποχρεωμένοι να υπακούσουν στις υποδείξεις των κριτών του αγώνα. Η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ή τις υποδείξεις επισύρει πάντα την ποινή του αποκλεισμού. Οι κριτές του αγώνα όταν αντιληφθούν παραβάσεις των κανονισμών, τις καταγράφουν και ενημερώνουν τους παραβάτες. Κάθε άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από τη διοργάνωση έχει τη δυνατότητα να καταγράψει επίσης όποια παράβαση υποπέσει στην αντίληψή του και να την υποβάλει προς εξέταση στην Επιτροπή Αγώνα.

ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Η σήμανση της διαδρομής αφορά κυρίως τις διασταυρώσεις και σαν διακριτικά ορίζονται οι ταινίες έργου (κόκκινο και άσπρο) αλλά και διακριτικά βέλη μπογιάς (επί της οδού) που δείχνουν την σωστή πορεία του αθλητή.

Η σήμανση της διαδρομής που τοποθετείται από τη Διοργάνωση, είναι προσωρινή, με στόχο την εξυπηρέτηση των αθλητών και μετά τον αγώνα αφαιρείται. 

Σε καίρια σημεία της διαδρομής και σε περίπτωση που τα παραπάνω υλικά μέσα κριθούν ενδεχομένως ανεπαρκή, θα υπάρχουν εθελοντές που θα καθοδηγούν τους αθλητές.

 ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Οι αθλητές τρέχουν με δική τους ευθύνη και δεν ευθύνεται η διοργανώτρια αρχή σε περίπτωση τραυματισμού τους, όπως ρητά αναφέρεται και στην υπεύθυνη δήλωση. Παρόλα αυτά θα υπάρχει Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης που θα καλύπτει τον αγώνα. Επίσης θα υπάρχει ασθενοφόρο σε ετοιμότητα. 

Οι αθλητές οφείλουν να έχουν εξεταστεί από ιατρό ο οποίος θα τους έχει κρίνει ικανούς να συμμετέχουν σε αυτό τον αγώνα. Η ιατρική γνωμάτευση δεν πρέπει να είναι παλαιότερη των 60 ημερών από την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα.ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ

Περιγράφονται επακριβώς στον πίνακα με τους σταθμούς του αγώνα (κόκκινα γραμματα). 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΗ

Κάθε αθλητής φέρει τον αριθμό αγώνα (bib) πάνω του, τον οποίο και είναι υποχρεωμένος να έχει πάνω σε εμφανές σημείο στην εμπρόσθια όψη της μπλούζας του. Ο αριθμός πρέπει να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια του αγώνα χωρίς να διπλωθεί, αποκρύβοντας έτσι οποιοδήποτε στοιχείο αναγράφεται πάνω στον αριθμό (χορηγοί, λογότυπα κλπ). Ουσιαστική αλλοίωση του αριθμού, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση στους υπεύθυνους καταγραφής των Σταθμών τιμωρείται με αποκλεισμό. Απώλεια του αριθμού τιμωρείται με αποκλεισμό. 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Επιτρέπεται οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια προς τους αθλητές μόνο από τον δηλωμένο συνοδό και μόνο στο χώρο των σταθμών (100μ πριν και μετά) . Η συνοδεία του αθλητή από οικεία πρόσωπα στα τελευταία μέτρα της διαδρομής επιτρέπεται.

ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

Επιτρέπεται η χρήση μπατόν πεζοπορίας. Επίσης, επιτρέπεται η κατοχή και χρήση χάρτη, πυξίδας, GPS, κινητού τηλεφώνου ή ασυρμάτου (VHF). Δεν επιτρέπεται η χρήση ακουστικών μουσικής καθώς αποσπά την προσοχή του αθλητή. 

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής, όπως πλαστικά μπουκάλια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό συσκευασίας στερεάς ή υγρής μορφής τροφής που καταναλώνουν οι αθλητές στη διάρκεια του αγώνα. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας υπάρχει ειδικός πλαστικός σάκος απορριμμάτων. Όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ρίχνουν απορρίμματα μέσα στο σάκο. Απόρριψη υλικών συσκευασίας ή άλλων μη οργανικών απορριμμάτων σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής πέρα από τα προκαθορισμένα, επισύρει ποινή αποκλεισμού. 


ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Η διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών, υποστηρίζοντάς τους σε 24 ενδιάμεσα σημεία της διαδρομής. Στους κεντρικούς σταθμούς, προσφέρεται ενισχυμένη τροφοδοσία, ενώ στους  δευτερεύοντες, προσφέρονται μόνο όσα περιγράφονται στον πίνακα σταθμών.. 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, ΣΑΚΙΔΙΑ

Δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους αθλητές παρά μόνο ο φακός κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες για τις νυχτερινές ώρες. Συστήνεται όμως να μεταφέρουν μικρό ασκό ή παγούρι με φαρδύ στόμιο, για να καλύψουν τις ανάγκες τους στα ενδιάμεσα των σταθμών. Οι αθλητές έχουν την ευθύνη μεταφοράς ενός ή δύο δοχείων για να δέχονται ξεχωριστά νερό και ισοτονικό. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διοργάνωση δεν παρέχει ποτήρια ή μπουκάλια για οικολογικούς λόγους.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Τα Σημεία Ελέγχου του αγώνα είναι 24. Όλοι οι Σταθμοί Ανεφοδιασμού (24) είναι ταυτόχρονα και Σημεία Ελέγχου. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό τους, ώστε να τους καταγράφουν οι κριτές. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής φορά αντιανεμικό μπουφάν, θα πρέπει φτάνοντας στο Σταθμό Ελέγχου να φροντίσει να επιδείξει τον αριθμό του. Άρνηση επίδειξης του αριθμού σημαίνει αποκλεισμό. Όποιος αθλητής δεν περάσει έστω κι από έναν σταθμό Ελέγχου θεωρείται άκυρος. 


ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενστάσεις για οποιοδήποτε λόγο γίνονται μόνο από τον ίδιο τον αθλητή, το αργότερο 30 λεπτά μετά τον τερματισμό του. 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η Επιτροπή αναλαμβάνει να επιτηρήσει τη διαδρομή του αγώνα με εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα ασφάλειας, διάσωσης και παροχής ιατρικής βοήθειας στους αθλητές που θα βρεθούν σε ανάγκη. Σε περιπτώσεις όπου το προσωπικό ασφάλειας και οι κριτές υποδείξουν στους αθλητές ότι πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση για λόγους ασφάλειας, οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν. Άρνηση συμμόρφωσης σημαίνει αποκλεισμό. 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ / ΑΝΑΒΟΛΗ 

Αν παραστεί ανάγκη (εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες), οι Διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τη διαδρομή ή και να αναβάλλουν για μικρό χρονικό διάστημα την εκκίνηση, προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών. 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα επίσημα (οριστικά) αποτελέσματα του αγώνα δημοσιοποιούνται αρκετές ημέρες μετά τον αγώνα, προκειμένου να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων και ο απαραίτητος έλεγχος. Τα προσωρινά αποτελέσματα θα εμφανίζονται ζωντανά στην σελίδα της διοργάνωσης και στα socialmedia.

ΠΟΙΝΕΣ

Η μοναδική ποινή που επιβάλλεται σε όλα τα παραπτώματα & παραβιάσεις κανονισμού, είναι ο αποκλεισμός/αποβολή. Επιβάλλεται σε: 1) ρύπανση διαδρομής, 2) κοψίματα διαδρομής 3) ανάρμοστη συμπεριφορά προς το προσωπικό τη διοργάνωσης, 4) απώλεια αριθμού αθλητή. Δια βίου αποκλεισμός προβλέπεται σε βαριές περιπτώσεις, όπως άσκηση βίας κατά μελών της διοργάνωσης, όπως και καταλογισμός δόλου για εξαιρετικά μεγάλη συντόμευση της διαδρομής. 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι αυτό το θέμα (η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης γίνεται στην γραμματεία). 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης των κανονισμών διεξαγωγής του αγώνα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.