Συκιά

Στους πρόποδες του 5ου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας της Γκιώνας βρίσκεται το χωριό Συκιά. Τοποθετημένο στην δυτική πλευρά του βουνού σε υψόμετρο 710 μέτρων από τη θάλασσα, ο ήλιος το ‘λούζει’ λίγες ώρες μες τη μέρα, φαινόμενο από το οποίο πήρε το αρχικό του όνομα- Σκια- λόγω της σκιάς της Γκιώνας που το σκεπάζει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. 

Το χωριό κατά την αρχαιότητα βρισκόταν σε διαφορετική θέση από ότι σήμερα. Ήταν στη τοποθεσία Κάστρο, τοποθεσία που λόγω μορφολογίας του εδάφους ήταν προστατευμένη από εχθρικές επιθέσεις λόγω του δύσβατου της πρόσβασης του. Η ανάγκη για καλλιέργεια της λιγοστής έκτασης που είχε την έννοια του κάμπου οδήγησε τους χωριανούς να μεταποικήσουν στη τοποθεσία Παλιοχώρια πριν καταλήξουν στην σημερινή τοποθεσία του χωριού λόγω της ανάγκης των χωριανών να ‘κρυφτούν από τις επιδρομές των Τούρκων. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η κατακόρυφη πλευρά του βουνού που λέγεται «πλάκα» ύψους περίπου 1100 μ με αρνητική κλίση η οποία αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους ορειβάτες και αναρριχητές. Η ύπαρξη σπηλαίων αποτελεί χαρακτηριστικό της περιοχής πράγμα που καταδεικνύει το έντονο γεωλογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει το χωριό. Μέσα σε ένα από αυτά τα σπήλαια στο οποίο μπορείς να δεις σταλακτίτες και σταλαγμίτες, υπάρχει παρεκκλήσι στο οποίο τελείται λειτουργία την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής (Αρσαλής). Το σπήλαιο αποτελείται από μικρές λιμνούλες οι οποίες το χειμώνα γεμίζουν νερό και το καλοκαίρι στερεύουν. 

Η πολιούχος του χωριού είναι η Αγία Παρασκευή η οποία γιορτάζει την 26η Ιουλίου. Άλλα παρεκκλήσια που υπάρχουν στο χωριό είναι ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Αθανάσιος και η Παναγία. 

Κατά τους χειμερινούς μήνες οι κάτοικοι είναι λιγότεροι από 30 και η κυρία τους ασχολία είναι η κτηνοτροφία. 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, με το όνομα ‘Η Ζωοδόχος Πηγή’ ιδρύθηκε το 1969 και δραστηριοποιείται τόσο στο χωριό τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες όσο και στην Αθήνα το χειμώνα με σκοπό την συνένωση των απανταχού Συκεωτών. Διοργανώνει Πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και συμβάλει σε κάθε τι που μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στο χωριό. Στα έργα του περιλαμβάνεται το λαογραφικό μουσείο το οποίο αναπαριστά πιστά την καθημερινή ζωή των παλιών κατοίκων της περιοχής. 

Από υποδομές το χωριό διαθέτει ξενοδοχείο 10 δωματίων καθώς και 2 ταβέρνες-καφενεία

Το αναρριχητικό κέντρο στην έξοδο του χωριού έχει παραχωρηθεί στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και φιλοξενεί κατά καιρούς προσκόπους από όλη τη χώρα αλλά και ορειβάτες που επισκέπτονται την περιοχή. 

Το μέρος ενδείκνυται για εναλλακτικό τουρισμό καθώς διαθέτει μονοπάτια μήκους πολλών χιλιομέτρων μέσα από έλατα και άγρια φύση με μαγευτικές διαδρομές.

Πηγή: Σύλλογος Συκεωτών