Τρίστενο

Το Τρίστενο είναι ορεινό χωριό του νομού Φωκίδας και είναι ένα από τα πιο πλούσια σε νερά χωριά της Φωκίδας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 825 μέτρων στις πλαγιές των Βαρδουσίων. Βρίσκεται πολύ κοντά στη λίμνη του Μόρνου και στα πόδια του ρέει ο Κοκκινοπόταμος. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν «Δρεστενά».

Εκτός από την πυκνή βλάστηση, ψηλά δέντρα και τρεχούμενα νερά στολίζουν το Τρίστενο, τα παλιά πέτρινα  σπίτια  και η πλατεία του χωριού με τα τρία σφιχταγκαλιασμένα πλατάνια της. Το παλιό Δημοτικό Σχολείο, που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Ανδρέα Συγγρό και σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του χωριού, αλλά και την ενοριακή εκκλησία του, που είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και οι αγιογραφίες του τέμπλου αποδίδονται στον Τριστενιώτη αγιογράφο Σπυρόπουλο.

Δυο μικρά ξωκλήσια έξω από το χωριό, της Παναγίας, του Άη Γιάννη  και Αγ. Αικατερίνης, θα σας δώσουν την ευκαιρία να θαυμάσετε τη μοναδική θέα από το Τρίστενο προς την εντυπωσιακή λίμνη του Μόρνου, αλλά και προς τις άγριες βουνοκορφές των Βαρδουσίων. 

Εξίσου όμορφη είναι και η διαδρομή ανάμεσα σε δάσος  ελάτης και τα πολλά δρομάκια και μονοπάτια είναι κατάλληλα για πεζοπορία. Το μοναδικό μαγαζάκι του Αλέκου και της Κατερίνας Καραδήμα στην πλατεία, με την καταπληκτική θέα, θα σας αποζημιώσουν  με το παραδοσιακό φαγητό και εάν χρειαστεί υπάρχει κατάλυμα για ύπνο και ξεκούραση.

Η επιβλητική θέα και ο βουνίσιος καθαρός αέρας σίγουρα θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σας.

Πηγή: Σύλλογος Τριστένου