Ψηλό Χωριό

Το Ψηλό Χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1.166 μέτρα και είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά της περιοχής, ανάμεσα από τις κορυφές των Βαρδουσίων Σκοτεινή (1.537μ), Τσούπα (1.609μ) και Αϊ-Νικόλας (1.600μ). Απέχει από την Άμφισσα 116 Km, από το Λιδωρίκι 56 Km, από την Αρτοτίνα 17 Km και από το Κροκύλειο 23 χιλιόμετρα. 

Έλατα καταπράσινα και πανύψηλες καρυδιές περικλείουν το Υψηλό Χωριό δίνοντάς του ένα μοναδικό χρώμα και σχηματίζοντας ένα εξαιρετικού κάλλους φυσικό τοπίο. Τουλάχιστον πέντε βρύσες το περιβάλλουν και τα τρεχούμενα, γάργαρα νερά τους δίνουν ζωή στη φύση που οργιάζει σχηματίζοντας πυκνή βλάστηση και πανέμορφες εικόνες. Αξίζει, αν περάσετε από το Υψηλό Χωριό να σταματήσετε να δροσιστείτε στη Μεγάλη Βρύση, τον Λάκκο, την Τσερδεκλοβρύση, την Αραποστοβρύση ή την Καραϊνοβρύση.

Από το 1852 χρονολογείται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Υψηλό Χωριό, ενώ στο πάνω μέρος του χωριού βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος. Αξίζει να περπατήσετε και ως τα ακόμα οκτώ μικρά ξωκλήσια στις γύρω πλαγιές και κορυφές για να θαυμάσετε τα απαράμιλλης ομορφιάς τοπία της ορεινής Φωκίδας.

Πηγή: www.dorikiadelfotis.gr